Kastamonu Üniversitesi Toplum ve Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Enstitü Müdür Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Sevda ÖZKAYA SOFU’nun konuşmacı olarak katıldığı “99. Yıldönümümde Kastamonu’da İlk Kadın Mitingi” başlıklı konferans 12 Aralık 2018 tarihinde eğitim Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Konferansın açılış konuşmasını Toplum ve Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan ALABAŞ yaptı. Açılış konuşmasının ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duran AYDINÖZÜ bir konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından Dr. Öğr. Üyesi Sevda ÖZKAYA SOFU “99. Yıldönümümde Kastamonu’da İlk Kadın Mitingi” konulu konferansını verdi. Sözlerine Türk kadını, vatan, milli idrak, milli mücadele ile ilgili bazı tarihi bilgileri vererek başlayan ÖZKAYA SOFU, 10 Aralık 1919 günü Darülmuallimât bahçesinde üç binden fazla Kastamonulu kadının katılımıyla düzenlenen “İlk Türk Kadın Mitingi” hakkında çeşitli bilgiler vererek konuşmasını sürdürdü. ÖZKAYA SOFU, “Böylece Kastamonu halkı Milli Mücadeleye sadece cephede değil, cepheye lojistik sağlayarak, basın yoluyla faal bir biçimde siyasi hayatın içerisinde yerini alarak katılmış, bu önemli fakat küçük Anadolu şehrinde düzenlenen kadın mitingi önemli bir etki yaratmıştır. Bu miting Türk milletinin bir bütün olarak, kadın erkek, çocuk demeden bağımsızlık mücadelesini temsil etmektedir. Cumhuriyetin ilanıyla modern dünyada yerini alırken ortaya koyacağı medeni tavrı göstermektedir.” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Sevda ÖZKAYA SOFU, Türk toplum hayatında kadının yeri ve Türkiye’deki kadın hareketinde dönüm noktaları hakkında açıklamalarda bulunarak konuşmasını tamamladı. Program, Dr. Öğr. Üyesi Sevda ÖZKAYA SOFU’ya Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duran AYDINÖZÜ tarafından plaket takdimi ile son buldu.