Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Genel Bilgiler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans programı Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2021-2022 Eğitim Öğretim döneminde öğrenci kabulüne başlamıştır.

Program, öğrenciye bu alanda temel kuramsal, uygulamalı bilgileri kazandırmak, edindiği bilgileri yorumlama, analiz etme, kullanabilme becerilerini geliştirmek, diğer disiplinler arasındaki ilişkileri inceleyerek sonuçları etik kurallar çerçevesinde bilimsel katkı olarak sunabilmelerine destek olmayı amaçlamaktır.

Bu kapsamda öğrencilerin akademik gelişimlerine katkı sağlarken, etik çerçevede bilimsel araştırma yöntemleri ile gastronomi alanında araştırmalar yapma, Türk mutfak kültürünün sürdürülebilirliği ve bilinirliğine katkı sağlama, gastronomi ile diğer disiplinler arasında ilişkiler kurma ve ilgili çalışmaları yapabilme yeterliliğini kazandırmayı hedeflemektedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları disiplinler arası özelliği dolayısıyla alan içi ve alan dışı öğrencilerin başvurularına açıktır. Alan dışı öğrencilerin anabilim dalı kurulunca belirlenmiş olan bilimsel hazırlık derslerini alarak başarılı olmaları zorunludur. 
Programdan mezun olan öğrenciler, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde üst kademe mutfak yöneticisi olarak, üniversitelerde araştırmacı/öğretim elemanı olarak çalışabilir. Gastronomi alanı ile ilgili nitelikli meslekler icra edebilir, profesyonel düzeyde yiyecek içecek işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme olanağı bulabilir.

Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için toplam 120 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 7 ders, 1 seminer dersi ve yüksek lisans tezini tamamlamış ve aldığı tüm derslerden en az CC ya da bunun üzerinde not alması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir. Ayrıca, tez sınavında başarılı olmak ve Senato tarafından belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine tezli yüksek lisans diploması verilir.

                                              Bütün Haberler

                                              Bütün Duyurular

No item found!


Doç. Dr. Alev SÖKMEN                                    03662803709                        alevsokmen@kastamonu.edu.tr 

Arş. Gör. Özge ÇAYLAK DÖNMEZ                  0366 280 37 14                      ozgecaylak@kastamonu.edu.tr

Arş. Gör. Demet GÜNER                                  0366 280 37 22                      demettas@kastamonu.edu.tr

Arş. Gör. Ahmet Tuğrul KARAMUSTAFA       0366 280 37 27                      tkaramustafa@kastamonu.edu.tr

Arş. Gör. Yağız Batuhan ERASLAN                 0366 280 37 27                      yberaslan@kastamonu.edu.tr